Fedt består af en forbindelse af fedtsyrer og glycerol. Fedtsyrerne kan inddeles i mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Mættede fedtsyrer findes især i smør, fløde, ost, hårde margariner, kager, chips/snacks, pommes frites, fede færdigretter og i fedt kød fra de firbenede dyr. Indtag af mættede fedtsyrer får indholdet af kolesterol i blodet til at stige, og det øger risikoen for åreforkalkning.
Ved koldpresning udvindes olien ved mekanisk presning af rapsfrøene eller rapskimen (kernen) uden brug af organiske opløsningsmidler eller opvarmning. Koldpresning er derfor en skånsom metode, hvor både det naturlige indhold af vitaminer og antioxidanter, og den flotte gule farve og karakteristiske smag bevares i olien.
Enkeltumættede fedtsyrer findes især i raps- og olivenolie, avokado, oliven og nødder. Enkeltumættede fedtsyrer sænker blodets indhold af det farlige kolesterol, og modvirker dermed åreforkalkning. Flerumættede fedtsyrer findes især i fede fisk (omega 3 fedtsyrer), bløde margariner og vindruekerne- og solsikkeolie m.m. De flerumættede fedtsyrer sænker ligeledes blodets indhold af kolesterol.
Hvis vi minimerer indtaget af fødevarer med mættet fedt så som smør og hårde margariner og i stedet anvender fødevarer med enkelt- eller flerumættet fedt så som rapsolie, giver det en positiv effekt på blodets kolesterolbalance.