Opskrift på en surdej til brug i andre af vores opskrifter.
Du er selvfølgelig velkommen til at bruge den egen surdej og surdejsopskrift.

Ingredienser

  • 200 g vand – ca. 2 dl
  • 200 g rug- eller hvedemel
  • 100 g groft revet æble 

Fremgangsmåde

Dag 1-3:
Bland 35ºC lunt vand med mel og revet æble i en rustfri skål. Hældes op i en 2 liters skål med låg. Stil skålen på en lun plads, bedst ved 26-30ºC i tre dage. Man kan eventuelt stille skålen i aflukket ovn.
Rør i skålen et par gange om dagen. 
Dag 4: 
Hæld surdejen ud i en stor skål. Kom 200 g mel og 2 dl, 35ºC lunt vand i. Røres omhyggeligt sammen og står i samme temperatur som tidligere. 
Dag 5:
Nu er din færdig surdej. Du skal bruge 300 gram til din opskrift og der er derfor 200 gram tilbage som stilles tilbage i køleskabet. 

Eksempel: 
Når man skal bruge 300 gram surdej til opskriften, skal der fornyes i den surdej, som står tilbage i køleskabet. 
Det gør man således: 150 gram mel og 150 gram lunkent vand, røres godt sammen. Stilles ved stuetemperatur til næste dag, hvor du bruger den. 
Resten stilles i køleskabet – og så forfra…